Ini Punca Kebakaran KWSP Didedahkan! Disebabkan Benda Yang Mudah Inilah Habis Terbakar Bangunan. Masyaallah

PETALING JAYA: Kebakaran bangunan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) di Jalan Gasing di sini pada Selasa disebabkan kerja-kerja penyelenggaraan.Ketua Pengarah (Operasi) Jabatan Bomba dan Penyelamat, Datuk Soiman Jahid berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 11.52 pagi dan tiba di tempat kejadian enam minit kemudian.

“Kesemua kekaitangan yang berada dalam bangunan itu telah dibawa ke tempat selamat. Tidak ada kemalangan jiwa atau kecederaan lain, cuma kesesakan yang berlaku hingga ke Kuala Lumpur.

“Kebakaran hanya berlaku di luar bangunan sahaja. Ia berpunca daripada penyelenggaraan di tingkat satu yang menyebabkan kebakaran luar bangunan.

“Faktor penggunaan cladding (material bangunan) yang mudah terbakar di luar bangunan menyebabkan api cepat marak. Ditambah pula dengan cuaca panas dan angin.

“Ia turut dijumpai di tempat kejadian dan kita dapati ia diperbuat daripada poliform yang mudah terbakar.

“Ini tidak sepatutnya digunakan di semua bangunan,” ujarnya ketika di temui media di lokasi kejadian.

Soiman memberitahu, semua dokumen penting juga selamat dan tidak ada yang perlu dirisaukan.

“Kecuali tingkat enam yang terkena sedikit, namun tidak melibatkan dokumen penting.

“Usaha akan dilakukan untuk menukar semua material yang digunakan di luar bangunan dan mengikut standard yang betul,” tambahnya.

Dalam pada itu, KWSP memberi jaminan kepada pencarum bahawa integriti maklumat dan simpanan ahli tidak terjejas susulan sebahagian pejabatnya di Petaling Jaya ini terbakar.

KWSP dalam kenyataan berkata, cawangan dan pejabat KWSP Petaling Jaya telah ditutup sementara  waktu berikutan kejadian tersebut.

Menurut kenyataan itu, Pasukan Pengurus Krisis Cawangan KWSP di sini sedang bekerjasama dengan pihak bomba bagi memastikan kebakaran tidak merebak ke tingkat lain dan kawasan sekitar.

“Memandangkan keselamatan pelanggan dan kakitangan adalah keutamaan kami, pengosongan bangunan telah dilakukan, manakala pejabat dan perkhidmatan kaunter ditutup,” jelas kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu, majikan yang ingin menjalankan sebarang transaksi dengan KWSP dinasihatkan supaya mengunjungi cawangan terdekat yang terletak di ibu pejabat KWSP Jalan Raja Laut.

FOTO-foto kejadian kebakaran bangunan Kumpulan Simpanan Wang Pekerja (KWSP) di Jalan Gasing di sini pada Selasa:

Kebakaran di bangunan KWSP di Jalan Gasing, Petaling Jaya. Foto WhatsApp.

Anggota bomba memasuki bangunan KWSP di Petaling Jaya. Foto AZHAR MAHFOF

 

Kakitangan KWSP berkumpulan di luar bangunan. Foto AZHAR MAHFOF

Sumber: MSTAR ONLINE

SILA HUBUNGI KWSP ATAU PERGI KE CAWANGAN LAIN

“Memandangkan keselamatan pelanggan dan kakitangan adalah keutamaan kami, pengosongan bangunan telah dilakukan dan pejabat serta perkhidmatan kaunter ditutup.

“Selain ke cawangan berhampiran, ahli juga boleh menghubungi Pusat Pengurusan Pelanggan KWSP di 03-8922 6000 atau menghantar pertanyaan melalui laman web myEPF di http://enquiry.kwsp.gov.my,” kata kenyataan itu lagi.

Berikut adalah rakaman rakaman video yang berjaya diambil oleh netizen

SUMBER

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *